Bistro, intenzivno jantarno rumene barve z oranžnimi odsevi, gosto, bogato vino
Intenzivne in lepo obstojne sadne in balzamične vonjave, olupek grenivke, kumquat, kaki, fina marelica in jabolko, v ozadju pa kadilo, smola in nežen hrast ter migljaj maslenih in karamelnih not
Suho, toplo in vino bogatih glicerolov, sveže, rahlo tanično ter dokaj okusno, mineralno vino, dobro uravnovešeno, nežne kakovosti, polnega telesa, intenzivno in obstojno v ustih svežega zeliščnega zaključka, velik potencial staranja
Bistro, dokaj intenzivne jantarno rumene barve, gosto in zelo viskozno vino
Čist, fin, zelo intenziven in obstojen, širok vonj, vkuhano sadje, kompot kutine, nekaj hruške, grozdni vonj maceracija, praženi lešniki, medene note, sled droži
Jasen, svež vhod v usta, suho, toplo po alkoholu in mehko vino, sveže, fino tanično ter okusno, lepo uravnovešeno, nežne kakovosti, polno, intenzivno in zelo obstojno v ustih s prijetnim zaključkom po zeliščih in suhemu sadju
Je v primerni fazi za konzumacijo, a ima hkrati dober potencial staranja
Bistro vino, intenzivno jantarno rumene barve, gosto vino
Fin, intenziven in obstojen, širok, zrelo saden vonj, maceracija, fine začimbe, garrigue, pas bibavice, mah, nežna kafra, vonjave travniškega cvetja, iz ozadja dehtijo lovor, sled hrasta in cedrovine
Fin, okusen, konkreten vhod v usta, suho, dokaj toplo, mehko, sveže, fino tanično in okusno vino, lepo uravnoteženo, elegantne kakovosti, polnega telesa, intenzivno in dobro obstojno v ustih z dolgim, finim zatonom
Prijetno dozorelo vino, a se bo še razvijalo
Bistro, manj intenzivna jantarno rumena barva, gosti loki in počasne, lenobne solzice
Nežen, nekoliko sramežljiv, sadno eteričen vonj, vonj jagodne kožice, krhelj belega jabolka, sled kutine, fina praženost, seno, suho gozdno podrastje, sojina omaka, luštrk, migljaj sandalovine
Svež, saden vhod v usta, suho, dokaj toplo, mehko, sveže, rahlo tanično in zelo okusno vino, lepo uravnovešeno, elegantno in polnega telesa, dokaj intenzivno in dolgotrajno, fin, dolg pookus zrelega belega sadja
Je v primerni dozorelosti z vsaj 10 letnim potencialom staranja
Bistro, barve staranega zlata, viskozno, gosto vino
Lep, čist, intenziven zrelo saden vonj po maceraciji, sled breskve, listja citrusev, zelen poper. V ozadju tudi nežen smolnat vonj, brinove jagode, kreša, šipek in zeliščni čaj
Lepo umirjen, poln vhod v usta, vino je suho, toplo po alkoholu, dokaj mehko, sveže s kislinami, rahlo tanično in okusno vino, uravnovešeno, zelo dobre kakovosti, strukturirano vino polnega telesa, intenziven in dolgotrajen v pookusu, zrelo saden in zeliščen vinski zaton
Primeren za pitje
Bistro, dokaj intenzivne jantarno rumene barve, dobre viskoznosti
Nežen, dokaj intenziven in obstojen vonj, začimbe, zrelo sadje, nežna maceracija, jabolko, hruška, sled bergamotke, vkuhano sadje, koper, bazilika, cipresa, bel poper, slama, v ozadju se pojavita še nežen blond tobak in praženost hrasta
Umirjeno svež, saden vgriz, suho, dokaj toplo, mehko, sveže, fini nežni tanini in dokaj okusno vino, lepo uravnovešeno, elegantno in polnega telesa, intenzivno in obstojno v ustih zrelega sadno-začimbnega zatona
Zelo primerno za pitje, dozorelo vino, a ga smemo počakati še 5 let
zelenkasto rumena
slamnato rumena
zlato rumena
jantarno rumena
svetlo roza
svetlo rožnata
češnjevo rožnata
škrlatno rdeča
rubinasto rdeča
granatno rdeča
oranžno rdeča
megleno
dokaj bistro
bistro
kristalno
briljantno
tekoče
redko
dokaj gosto
gosto
oljnato
redki
dokaj številni
dokaj številni
veliki
srednji
drobni
bežni
dokaj trajni
dolgotrajni
nezaznaven
zaznaven
dokaj zaznaven
intenziven
zelo intenziven
siromašen
zadovoljiv
dokaj bogat
bogat
zelo bogat
navaden
dokaj fin
fin
zelo fin
odličen
aromatičen, vinski, cvetličen, saden, čisto sorten, dehteč, travni, začimben, eteričen, poln
Po cvetju: akcija, glog, vijolica, vrtnica, bezeg, lipa
Po sadju: limone, grenivka, pomaranča, jabolko, breskev, marelica, ribez, malina, banana, ananas
Po zrelem in suhem sadju: razne marmelade, džemi, slive, fige, lešniki, mandlji, suhe marelice, smokve
Po rastlinah: trava, seno, gozdna podrast, meta, mah, gobe, lavanda, eukaliptus, list paprike, orehova lupina
Po začimbah: sladki janež, cimet, nageljnove žbice, poper, muškatni orešček, sladki koren, bazilika
Prodorne, eterične: vosek, lak, razredčilo, petrolej
Druge zaznave: pražena kava, vanilija, smola, katran, tartufi, kvasnice, divjačina, tobak, kakav, sveže maslo
suho
polsuho
polsladko
sladko
zelo sladko
šibko
šibko
dokaj toplo
toplo
alkoholno
oglato
zaznavno mehko
dokaj mehko
mehko
okroglo
prazno
blago
dokaj sveže
sveže
kiselkasto
medlo
rahlo tanično
dokaj tanično
tanično
trpko
plehko
zaznavno okusno
dokaj okusno
okusno
slano
neuravnovešeno
dokaj uravnovešeno
uravnovešeno
navadno
dokaj nežno
nežno
elegantno
plemenito
prazno
tanko
polno
robustno
težko
nezaznavno
zaznavno
dokaj intenzivno
intenzivno
zelo intenzivno
kratko
slabo obstojno
dokaj obstojen
obstojno
zelo obstojno
neharmonično
dokaj harmonično
harmonično
nezrelo
mlado
primerno
dozorelo
ostarelo